АНАЛІЗ ДИНАМІКИ КРИПТОВАЛЮТ НА ОСНОВІ ГРАФІКІВ ЯПОНСЬКИХ СВІЧОК - Дехтярук, Артур; Міскевич, Оксана (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
В даній статті розглянуто основні методи, які широко застосовуються для аналізу динаміки криптовалют. У сучасному світі криптовалюти стали вагомою частиною фінансової системи. Вони забезпечують децентралізований обіг цифрових активів, на основі технології блокчейн, що не контролюються жодною центральною установою. Стрімке зростання популярності біткоїна, ефіріуму та інших криптовалют (альткоїнів) створило потребу у надійних методах аналізу їхньої вартості, дослідження їх динаміки та закономірностей цінових коливань. Через високу нестабільність ринку криптовалют традиційні методи оцінювання не завжди ефективні, тому на перший план виходить технічний аналіз. Одним з найзручніших і наочних інструментів для аналізу цінових коливань є графіки японських свічок, які широко використовуються у фінансовій аналітиці. Вони дозволяють відстежувати зміну ціни у часі, виявляти тенденції, ринкові настрої та сигнали для купівлі або продажу активів. Кожна японська свічка відображає поведінку покупців і продавців протягом певного проміжку часу, що дозволяє трейдерам визначати моменти входу та виходу з ринку. Свічкові моделі дають змогу прогнозувати можливі розвороти тренду або його продовження. Завдяки поєднанню технічного аналізу з візуальним відображенням ринкових процесів трейдер може швидше реагувати на зміну ціни. Таким чином, японські свічки виступають не лише засобом графічного зображення руху ціни, а й потужним інструментом для прийняття рішень у мінливих умовах ринку криптовалют. Графіки в торгівлі криптовалютами слугують основним інструментом ринкових процесів. Вони відображають історію змін ціни, обсяги торгів, підтримку та опір, дозволяючи оцінити загальний напрямок руху активу. Зокрема, графіки допомагають ідентифікувати фази тренду та можливі точки розвороту; визначити реальну вартість криптовалюти та її потенціал для зростання і падіння.