WEB-ПРОГРАМУВАННЯ І МОБІЛЬНА РОЗРОБКА: UX/UI-РІШЕННЯ ДЛЯ ЗАХИСТУ ПЕРСОНАЛЬНИХ ДАНИХ КОРИСТУВАЧІВ - Читулян, Вадим; Олейніков, Іван; Ананченко, Олексій; Дзюба, Вадим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Із стрімким розширенням цифрових платформ та центральною роллю онлайн-сервісів у повсякденному житті питання захисту персональних даних користувачів стало критичним аспектом взаємодії людини з комп’ютером. Традиційні підходи, що зводять захист даних лише до правової відповідності та технічних заходів безпеки, виявилися недостатніми для забезпечення справжньої конфіденційності користувачів. Це призвело до появи системних UX/UI-методологій, розроблених для інтеграції принципів захисту даних безпосередньо в користувацький досвід. У даному дослідженні представлено авторську концепцію – Privacy-Embedded User Journey (PEUJ), – яка об’єднує контекстну згоду, проактивні нагадування, прозорий контроль даних та ітераційні цикли зворотного зв’язку. Експериментальна перевірка проводилася на трьох типах цифрових сервісів (FinTech-додаток, платформа електронної комерції та трекер здоров’я та фітнесу), що дозволило виміряти показники інформованої згоди, рівня довіри користувачів, частоти використання налаштувань приватності, частоти надмірного надання даних, рівня утримання користувачів та композитний Індекс конфіденційності та зручності (PUI). Результати показують, що застосування фреймворку PEUJ систематично підвищує інформовану згоду на 22–35 процентних пунктів, покращує довіру користувачів на 18–28%, знижує надмірне надання даних на 25–40% та підвищує утримання користувачів на 8–12 процентних пунктів. Особлива увага приділяється ролі вбудовування інтервенцій приватності в ключові точки взаємодії замість покладання на відповідність вимогам постфактум, що, як показано, підвищує як автономію користувача, так і бізнес-метрики. Дослідження також підкреслює потенціал використання Індексу конфіденційності та зручності (PUI) як уніфікованої метрики для оцінки та порівняння орієнтованих на конфіденційність UX-інтервенцій у різних доменах. Ці висновки підкреслюють важливість переосмислення захисту даних як невід’ємного елементу користувацького досвіду, що забезпечує як етичну відповідність, так і комерційну життєздатність [1, 2].