МЕТОДИ ТА МОДЕЛІ ПРОТИДІЇ ГРУПОВИМ КІБЕРЗАГРОЗАМ НА ОСНОВІ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Шульга, Володимир; Іванченко, Євгенія; Берестяна, Тетяна; Шкурченко, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Розглянуто актуальну проблему протидії груповим кіберзагрозам, які характеризуються високим рівнем організованості, складною структурою та цілеспрямованістю. З розвитком цифрових технологій та зростанням залежності бізнесу і державних структур від інформаційних систем, кіберзагрози, здійснені координаційними групами, такими як APT-групи, ботнети та інші об’єднання кіберзлочинців, становлять дедалі більшу небезпеку. Запропоновано дослідження методів протидії груповим кіберзагрозам, що базується на застосуванні технологій штучного інтелекту, зокрема машинного навчання, глибинного навчання та методів обробки великих даних та архітектуру моделі, яка дозволяє виявляти ознаки координованої шкідливої активності, аналізувати поведінкові шаблони атакувальників та вчасно реагувати на потенційні кіберзагрози. Особливу увагу приділено дослідженню адаптивних моделей, здатних до самонавчання в реальному часі та до ідентифікації нетипових відхилень від нормального функціонування інформаційної системи, які створено з урахуванням ключових особливостей групових атак, включаючи сценарії розподіленої атаки, прихованої комунікації між учасниками атаки, а також використання шифрування та технік ухилення від виявлення. Традиційні підходи до кіберзахисту виявляються малоефективними перед обличчям таких атак, оскільки не враховують динаміку поведінки кіберзагроззагроз, швидкість їх еволюції та адаптації до захисних механізмів. Отримані результати дослідження підтверджують доцільність і ефективність використання інтелектуальних методів для протидії складним груповим кіберзагрозам. Запропоновані метод та моделі можуть бути інтегровані у наявні системи моніторингу кібербезпеки для підвищення їх стійкості до новітніх атак. Також окреслено перспективи подальших досліджень, зокрема щодо вдосконалення методів навчання моделей та їх масштабування для великих корпоративних мереж.