ОГЛЯД МЕТОДІВ ВОДЯНИХ ЗНАКІВ ДЛЯ ПРОАКТИВНОГО ЗАХИСТУ ВІД DEEPFAKE - Марчук, Михайло; Лукічов, Віталій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
З розвитком генеративних моделей контент, створений за допомогою deepfake-технологій, стає все складніше відрізнити від реальності і разом з цим пасивні методи визначення згенерованого контенту стають все більш неефективними. Зловмисне використання засобів для генерації контенту надає зловмисникам можливості для соціальної інженерії, дезінформаційних кампанії та шахрайства. В зв’язку з цим виникає необхідність в новому класі інструментів, заснованих на попередньому маркуванні автентичного контенту, щоб захистити його від використання у deepfake-контенті або дезінформаційних кампаній. У цьому дослідженні ми проводимо комплексний аналіз рішень для водяних знаків (вотермаркінг) з метою проактивного захисту від deepfake. Ми ідентифікували основні рішення для вотермаркінгу, що стійкі до deepfake, які представлені в науковій літературі та створили таксономію для них. Також ми визначили основні метрики та датасети для тренування моделей вотермаркінгу на базі глибинного машинного навчання для проактивного захисту від deepfake. Ми провели кількісний та якісний аналіз існуючих рішень, їх методів, метрик та застосувань. В кінці ми проаналізували існуючі проблеми та виклика в даній сфері. Даний огляд може слугувати основою для майбутніх досліджень та впровадження політики для генеративного ШІ.