МЕТОД ФУНКЦІОНАЛЬНОГО АНАЛІЗУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЮ БЕЗПЕКОЮ - Tsurkan, Vasyl (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Розглянуто процес функціонального аналізування стосовно систем управління інформаційною безпекою. Показано актуальність їх представлення множиною взаємопов’язаних функцій з внутрішніми та зовнішніми інтерфейсами. З огляду на це проаналізовано способи функціонального аналізування систем управління інформаційною безпекою. Серед них виокремлено графічну нотацію IDEF0. Такий вибір обумовлено можливістю відображення як інтерфейсів функцій, так й умов і ресурсів їх виконання. При цьому встановлено орієнтованість застосування графічної нотації IDEF0 здебільшого для представлення міжнародних стандартів серії ISO/IEC 27k, відображення основних стадій життєвого циклу систем управління інформаційною безпекою, розроблення окремих елементів систем управління інформаційною безпекою, зокрема, управління ризиком. Ці обмеження подолано завдяки методу функціонального аналізування систем управління інформаційною безпекою. Цьому передувало визначення теоретичних основ даного методу. Його використання дозволяє виокремлювати їх функції як на рівні системи, так і рівнях її структурних елементів (підсистем, комплексів, компонентів). Для цього визначається мета, точка зору та встановлюється управління інформаційною безпекою як основна діяльність. Вона відображається множиною ієрархічно взаємопов’язаних функцій, що представляються родинним деревом. Кожній функції цього дерева визначаються вхідні, вихідні дані, управління і механізми. Це дозволяє встановити їх відповідність організаційно технічній структурі на рівнях “діяльність-система”, “процес-підсистема”, “операція-модуль (комплекс)” і “дія-блок (компонент)”. У перспективах подальших досліджень планується на основі запропонованого методу функціонального аналізування визначити ієрархію функцій та розробити логічну структуру систем управління інформаційною безпекою.