ПРОТОКОЛ АВТЕНТИФІКАЦІЇ ЗАСОБІВ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ З ВИКОРИСТАННЯМ RFID-МІТОК - Лужецький, Володимир; Селезньов, Віталій; Хохлачова, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Стрімкий розвиток Інтернету речей та масове впровадження RFID-міток актуалізують задачу розробки протоколів автентифікації та контролю цілісності даних. Переважна більшість існуючих протоколів автентифікації для RFID-міток забезпечує взаємну автентифікацію учасників взаємодії та стійкість до типових мережевих атак, однак серед розглянутих підходів здебільшого відсутні рішення, що також забезпечують цілісність інформації, яка зберігається та передається RFID-міткою. У низці прикладних сценаріїв автентифікація RFID-мітки має супроводжуватися контролем цілісності переданих нею даних, що зумовлює необхідність розробки спеціалізованого протоколу, здатного розв’язувати обидві задачі одночасно в умовах обмежених апаратних ресурсів. У статті запропоновано протокол двосторонньої автентифікації між RFID-міткою та сервером системи, для реалізації якого на стороні RFID-мітки достатньо криптографічної геш-функції з апаратною складністю, що не перевищує 2000 GE, простої функції оновлення псевдовипадкового числа та операції конкатенації. Автентифікація сторін забезпечується на основі одноразових параметрів, що незалежно оновлюються після кожної сесії, а їх початкові значення розподіляються між RFID-міткою та системою на етапі ініціалізації. Для виконання однієї сесії автентифікації на стороні RFID-мітки достатньо трьох обчислень геш-функції та одного виконання функції оновлення псевдовипадкового числа, а кількість обмінів повідомленнями між RFID-міткою та системою скорочено до двох. У роботі показано стійкість розробленого протоколу до атак підробки зчитувача та RFID-мітки, повторного відтворення, активної атаки типу «людина посередині» та порушення синхронізації, а також забезпечення прямої секретності й контролю цілісності даних RFID-мітки. Отримані результати свідчать про доцільність застосування запропонованого протоколу в системах, де дані RFID-мітки не є конфіденційними, але потребують контролю цілісності, зокрема в логістиці, управлінні ланцюгами постачання та суміжних IoT-застосуваннях.