ФОРМАЛІЗОВАНА МОДЕЛЬ ОЦІНЮВАННЯ ГАРАНТОЗДАТНОСТІ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ БЕЗПІЛОТНИМИ ЛІТАЛЬНИМИ АПАРАТАМИ НА ОСНОВІ БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ - Кучерявий, Микола; Гулак, Геннадій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Інтенсивне впровадження безпілотних літальних апаратів у військових, цивільних, моніторингових і логістичних застосуваннях актуалізує вимоги до стійкості та безперервності роботи їхніх систем управління. Такі системи є розподіленими кіберфізичними структурами, що поєднують телеметричні підсистеми, канали зв’язку, програмні модулі обробки даних, алгоритми прийняття рішень і виконавчі механізми керування польотом. У реальних умовах експлуатації вони зазнають впливу стохастичних відмов, деградації каналів зв’язку, програмних збоїв, обмежень обчислювальних ресурсів і цілеспрямованих інформаційних впливів, що ускладнює забезпечення гарантоздатності. Метою роботи є розроблення формалізованої інтегральної моделі оцінювання гарантоздатності систем управління БПЛА, яка узгоджує різнорідні критерії функціонування та забезпечує багатокритеріальний вибір конфігурацій з урахуванням часових і ресурсних обмежень. Модель реалізовано у вигляді формалізованого обчислювального контуру, що передбачає формування вектора стану, нормування показників, їх зважене агрегування, перевірку обмежень та прийняття рішення щодо допустимості конфігурації. Розроблено алгоритм обчислення інтегрального показника з лінійною складністю відносно кількості модулів системи та врахованих ризикових факторів, що забезпечує придатність підходу для вбудованих і периферійних обчислень у системах реального часу. Запропоновано метод аналізу чутливості для ідентифікації критичних чинників деградації. Проведено сценарну апробацію для типових режимів роботи, включно зі штатним функціонуванням, погіршенням параметрів зв’язку, зростанням кіберризику та їх комбінованим впливом. Отримані результати підтверджують адекватність моделі та її практичну доцільність для моніторингу й адаптивної реконфігурації систем управління БПЛА.