РОЗРОБКА АЛГОРИТМУ ДЛЯ ШИФРУВАННЯ ПОВІДОМЛЕНЬ У СЕНСОРНИХ БЕЗПРОВІДНИХ МЕРЕЖАХ - Belei, Oleksandr; Svatiuk , Oksana (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2020)
Здійснено аналіз фізичних характеристик вузла, на який може бути здійснена атака зловмисника. Запропоновано метод виявлення ушкодженого вузла з порушенням фізичних характеристик мережевого вузла, який базується на використанні ймовірнісних функцій, обчисленні довірчого інтервалу та ймовірності відхилення поточних показників від довірчого інтервалу. Його новизна полягає у можливості виявлення ушкодленого вузла шляхом оцінки потрапляння поточного значення функції в довірчий інтервал, при цьому не здійснюється порівняння функції розподілу поточного вузла з еталонним розподілом. Проведено аналіз фізичних параметрів мережевих вузлів для виявлення зловмисника на відміну від існуючих системи виявлення атак, що дозволяють виконати тільки аналіз мережевого трафіку. На основі розробленого алгоритму шляхом моделювання передачі хаотичних сигналів в безпровідній сенсорній мережі визначено ефективність виявлення атак через аналіз параметрів залишкової енергії та перевантаженості вузла, розширення діапазону атак, яким мережа здатна протидіяти порівняно з аналогами системи. Під час моделювання поведінки безпровідної сенсорної мережі визначено, що процеси передачі даних носять хаотичний характер. Тому для підсилення безпеки передачі даних в хаотичним режимі нами запропоновано алгоритм шифрування з використанням динамічного хаосу, методів затримки координати та сингулярного спектрального аналізу. Здійснено порівняльний аналіз параметрів вхідної та вихідної послідовностей розробленого алгоритму шифрування на основі динамічного хаосу з стандартними алгоритмами шифрування даних. Встановлено, що параметри шифрування, які характерні для вихідних послідовностей алгоритму шифрування з використанням динамічного хаосу, не гірші за параметри шифрування, отримані для вихідних послідовностей стандартних алгоритмів шифрування. Оцінка навантаження вузлів за допомогою порогового аналізу їх поточних значень у довірчому інтервалі використовується для виявлення мережевих відхилень під час кібератаки. Розроблений алгоритм дозволяє здійснювати діагностику атак типу «Відмова в обслуговуванні» та «Сивілли» на початку їх появи та визначити можливі напрямки їх уникнення.