ПРОГРАМНИЙ МОДУЛЬ ВІДСЛІДКОВУВАННЯ ПОМИЛОК У ВИСОКОНАВАНТАЖЕНИХ ВЕБ-ДОДАТКАХ НА БАЗІ ВИКОРИСТАННЯ АВТОРСЬКОГО АЛГОРИТМУ ЛОГЕРУ - Ilyenko , Anna; Ilyenko , Sergii; Stashevskyi , Danylo (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Дана стаття присвячена розгляду подальших актуальних шляхів забезпечення процедури відслідковування помилок у високонавантажених веб-додатках реалізованих мовою програмування Javascript. У статті досліджено та визначено, що помилки, які виникають при розробці та використанні сучасних високонавантажених веб-додатків є дуже небезпечними, оскільки впливають на повноцінну життєдіяльність інформаційної системи в цілому та можуть призводити до порушення конфіденційності та цілісності персональної інформації користувачів. В статті авторами розглянуті питання обробки помилок у мові програмування Javascript, проблема та необхідність відслідковування помилок у високонавантажених веб-додатках, поняття високонавантажених веб-додатків, існуючі методи та підходи відслідковування помилок, принципи побудови сучасних високонавантажених веб-додатків, порівняння існуючих рішень для відслідковування помилок у високонавантежних веб-додатках реалізованих мовою програмування Javascript. Результатом даних досліджень стало створення авторського програмного модулю відслідковування помилок у висконавантажених веб-додатках для вирішення проблеми логування помилок, аналіз логів на повноту, обробку помилок та вирішення їх в майбутньому. Також впровадження такого рішення дозволяє зменшити розмір програмного додатку для завантаження до 5 кілобайт та зберігати історію помилок. Розроблений програмний модуль відслідковування помилок у високонавантажених веб-додатках складається з двох частин клієнтської та серверної. Кожна частина є незалежним програмним модулем та може бути переконфігурована з мінімальними змінами конфігурації на будь-якому іншому ресурсі. Така реалізація дає змогу повністю збирати метрики про кожен XMLHTTP запит, збирати інформацію про оточення користувача в якому сталася помилка, збирати інформація про те, чим саме була викликана помилка, визначати конкретне місце, де сталася помилка при виконанні програмного коду, за допомогою власноруч розробленого алгоритму, зберігати історії помилок у журналі Kibana. Можливі напрямки розвитку цієї роботи пов’язані із розширенням алгоритму відслідковування помилок, для збору більшої кількості даних та удосконалення їх агрегації, на основі розширення метрик. Авторами в подальшому планується ряд науково технічних рішень розробки та впровадження ефективних методів, засобів забезпечення вимог, принципів та підходів забезпечення кібернетичної безпеки та організації захисту на основі використання авторських підходів відслідковування помилок у високонавантажених веб-додатках в дослідних комп’ютерних системах та мережах.