ЗАХИСТ ІНФОРМАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЯХ “SMART CITY” - Moshenchenko, Mykyta; Zhurakovskyi, Bohdan (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
В даній статті розглянуто проблеми захисту інформації у системах “SmartCity”. Проведено порівняння існуючих рішень та протоколів передачі даних для проводових рішень, таких як IPsec, SSL, TLS та безпроводових систем: ZigBee, Z-Wave, Thread, WeMo. Проаналізовано переваги та недоліки кожної із існуючих систем. Система “SmartCity” повинна вміти розпізнавати конкретну ситуацію, що виникає в будинку, місті, на виробництві, при обробці великої кількості даних, реагувати відповідно: одна із систем може контролювати поведінку інших систем за допомогою заздалегідь розробленого алгоритму. Основним призначенням системи «SmartCity» є економія енергоносіїв, що є все більш актуальним у зв’язку з їх подорожчанням в Україні. Тому інтелектуалізація стає все популярнішою, наздоганяючи світові тенденції до автоматизації побуту. Однак, незважаючи на розвиток та поступову формальну та неформальну стандартизацію технологій розумного міста, та будь-якої домашньої автоматизації, все ще існує проблема вибору протоколів для передачі інформації між керованими пристроями, датчиками та іншими елементами. Ця проблема особливо серйозна, коли це необхідно для забезпечення конфіденційності та цілісності даних, що циркулюють у системі. Метою цього дослідження є пошук захищеного мережевого протоколу, який дозволяє використовувати його в автоматичному сигналізуючому обладнанні, щоб не можна було використовувати спеціальні програмні та апаратні рішення для впливу на конфіденційність та цілісність інформації.В статі не останнє місце займає питання безпеки інформації, адже маючи доступ до такого будинку системи правління містом або виробництвом, можна завдати дуже великої шкоди його власнику. Оскільки в наш час досить поширеним є віддалене управління та доступ до інформації, слід використовувати захищені схеми, схеми шифрування та захисту, щоб знизити відсоток вразливості та не дати можливості зловмисникам завдати шкоди.