ДОСЛІДЖЕННЯ СТАНУ КІБЕРБЕЗПЕКИ СЕРВІСІВ ВІДЕОЗВ’ЯЗКУ - Шабатура, Марія; Тихолаз, Дмитрій; Бумба, Ірина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2021)
Сервіси для онлайн зустрічей це чудові ресурси, які зараз, у час пандемії, рятують весь світ. Це ключовий компонент того, скільки підприємств продовжує функціонувати, університети, коледжі та школи можуть продовжувати викладати, а також те, як сім’ї та друзі можуть залишатися на зв’язку під час ізоляції. Відео-конференц-зв’язок це телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії трьох і більше віддалених користувачі, при якій між ними можливий обмін аудіо- і відеоінформацією в реальному часі, з урахуванням передачі керуючих даних. На сьогоднішній день є чимало таких ресурсів, проте виникає питання «кому довіряти», адже у новинах часто зустрічається інформація про витік інформації через виявленні вразливості тих чи інших сервісів. У статті досліджено питання кібербезпеки трьох популярних сервісів відео-конференц-зв’язку, а саме: Microsoft Team, Zoom та Google Meet. Проаналізовано особливості роботи цих сервісів та найбільший акцент поставлено на стан забезпечення захисту інформації. З’ясовано, якими протоколами забезпечено передавання голосової та відеоінформації, як забезпечено захист від несанкціонованого доступу та особливості налаштування таких ресурсів. Здійснено порівняння розглянутих сервісів на основі критеріїв безпеки. Проаналізовано проблеми, які виникали під час використання сервісів відеозв’язку. Зрозуміло, що немає ідеального інструменту відеоконференцій - остаточний вибір завжди залежить від потреб користувача. У результаті дослідження виявлено, що більш безпечним є використання сервісів Google Meet та Microsoft Teams. Наведено рекомендації, які допоможуть захистити онлайн-зустрічі на основі кращих практик. Варто зазначити, що дотримання правил онлайн-гігієни для відеоконференцій дасть змогу ефективно та безпечно працювати навіть у найскладніші періоди.