ЗАХИСТ ДАНИХ НА СТАДІЯХ ЇХ ФУНКЦІОНУВАННЯ - Ахрамович, Володимир (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Комп’ютерні та інформаційні технології сьогодні охопили усі галузі економіки. Для будь-якої сучасної компанії інформація стає одним із головних ресурсів, збереження та правильне розпорядження яким має ключове значення для розвитку бізнесу та зниження рівня різноманітних ризиків. Актуальною проблемою сьогодення є забезпечення інформаційної безпеки. Методи та способи захисту даних залежать, в тому числі, від того, в якому стані знаходяться дані. З урахуванням сказаного в статті зроблена спроба розглянути методи та способи захисту даних в залежності від станів даних ( дані у стані спокою; :дані, що передаються; використані дані). Так, наприклад, для стану неактивних даних (стан спокою) характерні методи та способи захисту: у вигляді застосування різних методів шифрування, управління правами доступу, наприклад, такі як SealPath, використання інструментів MDM (вони дозволяють обмежити доступ до певних корпоративних програм, заблокувати доступ до пристрою або зашифрувати дані на мобільному телефоні чи планшеті), DLP (запобігання витоку даних), CASB (брокери безпеки хмарного доступу): Це системи, які дозволяють застосовувати політики безпеки до документації, яку ми маємо в хмарних системах, наприклад, таких як Office 365, Box, Salesforce і т.д. Для стану даних, що передаються характерні методи та способи захисту у вигляді застосування: шифрування електронної пошти; керована передача файлів, наприклад, технології MFT; технології DLP забезпечують захист, оскільки вони можуть виявити, чи намагаються надіслати конфіденційні дані за межі організації; CASB (Cloud Access Security Brokers): стосується даних, що передаються ненадійним користувачем для цього типу даних), вони можуть бути заблокованими для завантаження; технології SealPath; і т.д. Для стану даних, що використовуються характерні методи та способи захисту у вигляді застосування: уданому випадку рекомендовано технології захисту цифрових прав або IRM який є одним з найефективніших засобів захисту даних, оскільки він поєднує шифрування + керування дозволами + контроль ідентифікації. Цей захист дозволяє зберігати документацію в безпеці в трьох її станах і відслідковувати в будь якому стані послідовно.