МОДЕЛЮВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ФОРМУВАННЯ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - Криворучко, Олена; Захаров, Ростислав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті розглядається актуальна проблема інтеграції інформаційних технологій у процес навчання для формування компетентностей здобувачів вищої освіти. Автори ставлять за мету дослідити можливості застосування інформаційних технологій для оптимізації освітнього процесу, сприяючи ефективному розвитку фахівців, здатних адаптуватися до сучасних вимог ринку праці. Значний акцент у статті робиться на аналізі існуючих підходів до формування компетентностей і розробці інформаційної моделі, яка б інтегрувала в себе сучасні досягнення в галузі інформаційних технологій. Автори пропонують модель, що включає в себе використання нейромереж та інших інноваційних технологій, які можуть сприяти індивідуалізації навчального процесу та забезпечити високий рівень залучення здобувачів вищої освіти. Результати дослідження показують, що інтеграція розробленої інформаційної технології може значно підвищити якість освіти, сприяючи формуванню необхідних компетентностей у здобувачів вищої освіти. Автори також наголошують на важливості синергії між освітнім процесом, потребами ринку праці та державною підтримкою в цьому напрямку. Стаття сприяє подальшому розвитку наукових досліджень в області інформаційних технологій у освіті та може слугувати основою для практичної реалізації інноваційних освітніх програм, спрямованих на формування висококваліфікованих фахівців, здатних відповідати сучасним вимогам роботодавців.