МЕТОД ПІДГОТОВКИ НАЧАЛЬНИХ ПОЛІНОМІВ ДЛЯ РЕКУРСИВНИХ СИСТЕМАТИЧНИХ ЗГОРТОЧНИХ КОДІВ ТУРБО КОДІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ГЕНЕТИЧНОГО АЛГОРИТМУ - Курбет , Павло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Стаття присвячена підвищенню ефективності функціонування безпроводових систем передачі інформації з адаптацією за рахунок підготовки начальних поліномів рекурсивних систематичних згорточних кодів турбо кодів з використанням генетичного алгоритму. В якості цільової функції запропонований показний кількості змін знаку апріорно-апостеріорної інформації декодера турбо коду для певної вибірки біт даних. В якості апріорної інформації використовується значення канальних символів з урахуванням функції «надійності» каналу, яка вказує на рівень дисперсії завад типу адитивний білий гаусівський шум. В якості апостеріорної інформації використовується логарифм відношення функцій правдоподібності про переданий біт даних. Аналіз відомих робіт показує, що при використанні адаптивних систем з кодуванням в якості параметра, що адаптується використовується швидкість кодування, яка регулюється кількістю перевірочних символів з виходу кодера турбо кода, при цьому відсутні розробки з адаптації поліномів турбо кодів, а також з швидкого формування начальних поліномів рекурсивних систематичних згорточних кодів турбо кодів. Використання раціональних поліномів в якості начальних при адаптації дозволить ефективніше використовувати енергетичну ефективність безпроводових систем передачі даних. Стаття складається із вступу, де висвітлено проблему, проведено аналіз останніх досліджень та публікацій по цій тематиці та сформульовано мету статті. Показано результати дослідження, зроблено висновки та перспективи подальших досліджень. Завершуються стаття списком використаних джерел. Як результат роботи запропонованого методу наведено первинні поліноми турбо кодів, які були знайдені із застосуванням генетичного алгоритму для каналу з адитивним білим гаусівським шумом. Напрямком подальший досліджень вважаємо пошук початкових перемежувачів між компонентними рекурсивними систематичними згорточними кодами турбо кодів.