МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ВИКОРИСТАННЯ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ ДЛЯ КРИПТОГРАФІЇ - Пашорін, Валерій; Остапчук, Ілля; Ніколаєвський , Олександр; Милашенко, Віктор (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті розглянуто можливості використання нейронних мереж у криптографії для покращення безпеки обміну ключами шифрування. Автори звертають увагу на зростаючі кіберзагрози та необхідність впровадження новітніх технологій для захисту інформації. Основною метою дослідження було оцінити ефективність нейронної мережі в контексті обміну ключами шифрування, спираючись на досягнення в галузі нейронної криптографії, та запропонувати нові методи захисту від кіберзагроз. Авторами розроблено нейронну модель, яка базується на концепції дерева парності і використовується для обміну ключами шифрування. Підготовчий етап включав ретельний аналіз існуючих моделей нейронних мереж для визначення сумісності з основною метою проєкту. Використовуючи знання, отримані в результаті аналогічних досліджень, автори створили спеціальну нейронну модель, використовуючи мову програмування Python для втілення теоретичних основ у життя. Подальша розробка спеціального тестового середовища сприяла проведенню ретельних оцінок, забезпечуючи стійкість і надійність нейронної мережі за різних умов. Зокрема, запропонована нейромережева модель має потенціал слугувати безпечною альтернативою усталеному методу обміну ключами Діффі-Хеллмана. Крім того, її очікувана стійкість до квантового дешифрування є значним кроком на шляху до зміцнення криптографічних протоколів проти нових загроз в епоху квантових обчислень. Ця модель демонструє високу ефективність навіть при відносно простих конфігураціях. Особливо підкреслюється здатність нейронних мереж швидко адаптуватися до нових загроз, що є критично важливим для підтримки безпеки у мінливих умовах. Дослідження також вказує на те, що глибина синаптичних зв’язків нейронної мережі значно ускладнює зловмисникам завдання зламу ключа, знижуючи шанси на успіх. У висновках наголошується на широких можливостях застосування нейронних мереж у різних сферах, таких як кібербезпека, телекомунікації та фінансове прогнозування. Незважаючи на певні труднощі з алгоритмами та високі вимоги до обчислювальних ресурсів, нейронні мережі мають значний потенціал для покращення криптографічних систем.