ПЕРСПЕКТИВИ ІНТЕГРАЦІЇ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В СИСТЕМИ КІБЕРБЕЗПЕКИ - Ільєнко, Анна; Ільєнко, Сергій; Яковенко , Олеся; Галич, Євгенія; Павленко, Владислав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Стаття детально розглядає застосування штучного інтелекту (ШІ) у сфері кібербезпеки, підкреслюючи його ключову роль у прогнозуванні та запобіганні кібератакам в умовах зростаючих кіберзагроз. Дослідження показує, що 51% великих організацій вже використовують ШІ для виявлення загроз, а 12% змогли зменшити витрати на кібербезпеку завдяки його впровадженню.Автори пропонують теоретичну модель, що включає етапи сканування системи на наявність вразливостей, оцінку можливих наслідків їх експлуатації, прогнозування атак на основі аналізу історичних даних та поведінкових шаблонів зловмисників, а також розробку комплексних стратегій захисту. Теоретична модель, запропонована в статті, демонструє, як інтеграція ШІ може значно підвищити ефективність систем кібербезпеки, забезпечуючи більш глибоке розуміння загроз та більш ефективні методи їхнього прогнозування та запобігання. Особлива увага приділяється новітнім технологіям ШІ, таким як ChatGPT від OpenAI, які базуються на принципах навчання з підкріпленням із зворотним зв’язком від людини. Практична реалізація цієї моделі з використанням новітніх технологій ШІ, таких як GPT-4, може стати важливим кроком у посиленні захисту інформаційних систем від зростаючих кіберзагроз. Стаття наголошує на необхідності тісної співпраці між людиною та технологією для досягнення оптимальних результатів у протидії кіберзагрозам. Впровадження ШІ вимагає ретельного планування та постійної адаптації стратегій до нових викликів. Таким чином, застосування штучного інтелекту у сфері кібербезпеки відкриває нові можливості для виявлення, прогнозування та запобігання кіберзагрозам.