АНАЛІЗ БЕЗПЕКИ ЛАНЦЮГІВ ПОСТАЧАННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Скіп, Андрій; Баришев, Юрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті досліджено актуальну проблему забезпечення безпеки програмних інтерфейсів (API) у хмарних середовищах в контексті захисту ланцюгів постачання програмного забезпечення. Враховуючи поширення мікросервісних архітектур та відкритих REST/GraphQL API, питання захисту API від атак набуло критичної важливості. Наведено формалізацію ланцюга постачання програмного забезпечення. На основі цієї моделі проведено аналіз потенційних векторів атак на кожному з етапів програмного ланцюга постачання — від компрометації репозиторіїв, залежностей і CI/CD-серверів до сховищ артефактів і середовищ розгортання. Особливу увагу приділено аналізу двох ключових механізмів захисту — Web Application Firewall (WAF) і API Gateway. У статті представлено порівняльний аналіз їх функціональності, підходів до обробки запитів, рівнів безпеки, методі в журналювання та інтеграції у хмарну інфраструктуру. Визначено, що WAF ідентифікує та блокує атаки на HTTP-рівні, зокрема SQL-ін’єкції, XSS, CSRF, на основі сигнатур або поведінкових правил. Натомість API Gateway виконує роль шлюзу, керує маршрутизацією, автентифікацією та авторизацією запитів, впроваджує політики доступу та надає контроль над API-викликами. Результати дослідження демонструють, що WAF та API Gateway не є взаємозамінними, а повинні застосовуватись як взаємодоповнюючі компоненти. Запропоновано комбіновану модель захисту API в хмарі, де WAF забезпечує периметральний контроль, а API Gateway – логічний контроль доступу. У статті також наведено методи оцінювання ефективності цих механізмів: емпіричні випробування в тестових середовищах, порівняльні бенчмарки з різними конфігураціями, а також аналітичне моделювання загроз. У результаті сформульовано низку нерозв’язаних задач і напрямів для подальших наукових досліджень у сфері захисту API та CI/CD у хмарних середовищах.