МЕТОДИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Палагута, Катерина; Савон, Олексій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
В даній статті розглянуто основні методи та інформаційні технології, що широко застосовуються у дистанційному навчанні в освітніх закладах України та проаналізовано їх можливості для учасників навчального процесу, переваги та недоліки. Інформаційні технології дистанційного навчання включають в себе різні платформи та програмні інструменти для допомоги організації процесу навчання на відстані (платформи управління навчанням (LMS), платформи для відеоконференцій, інструменти для створення та обміну навчальними матеріалами, інструменти для оцінювання та тестування, інструменти для спільної роботи, хмарні технології). Дані технології дозволяють учасникам навчального процесу комунікувати між собою, здійснювати доступ до навчальних матеріалів та тестів, оцінювати результати й координацію роботи. Окремо проведено огляд можливостей, які може запропонувати використання штучного інтелекту в сучасних навчальних платформах для оптимізації навчального процесу. Дана, актуальна сьогодні технологія проводить аналіз успішності студентів, який включає в себе їх навчальний прогрес, поведінку, активність на семінарах, взаємодію з навчальним контентом та підсумкові оцінки для визначення серед них тих, хто буде мати високі результати та тих, хто потребує допомоги. Адаптивне налаштування для кожного студента створює персоналізований список рекомендацій додаткових матеріалів на основі аналізу успішності або, навпаки, стає доступним прискорений перехід до складніших тем. Штучний інтелект активно використовується у навчальних платформах для автоматичного оцінювання надісланих студентами робіт, тестів, надання зворотного зв’язку та навіть для автоматичних підказок для виконання завдань. Завдяки штучному інтелекту викладачу стало легше виявляти тих студентів, які часто пропускають заняття або невчасно здають домашні завдання і через це відстають від навчального графіку. Вбудовані інструменти вказують на можливі ризики для них, щоб вжити превентивних заходів та запобігти відрахуванню з університету.