ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ СИСТЕМИ ЗАХИСТУ КОНФІДЕНЦІЙНОЇ ІНФОРМАЦІЇ РОЗПОДІЛЕНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Лєнков, Сергій; Джулій, Володимир; Муляр, Ігор; Лєнков , Євген; Кольцов , Руслан (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті запропоновано алгоритми оцінки ефективності безпеки конфіденційних даних підприємства розподіленої інформаційної системи, заснованих на моделі визначення актуальних загроз безпеки конфіденційних даних в інформаційній розподіленій системі, на алгоритмах нечіткого виводу та теорії нечітких нейронних систем, на методі оцінки ефективності безпеки конфіденційних даних розподіленої інформаційної системи. На відміну від відомих підходів, використовуються достатні та необхідні показники, виключаються помилки експертів, збільшується виявлення кількості актуальних загроз безпеці конфіденційних даних підприємства, враховуються наступні фактори: ІТ-інфраструктура розподіленої інформаційної системи, можливості зловмисників та їх рівень мотивації в розподіленій інформаційній системи підприємства. Запропонований підхід щодо оцінки ефективності безпеки конфіденційних даних підприємства розподіленої інформаційної системи відрізняється від існуючих, в наступному: відсутність залучення висококваліфікованих фахівців в області безпеки інформації; процес автоматизований, має низьку обчислювальну складність; дозволяє визначати перелік актуальних загроз безпеки інформації в інформаційних системах різних класів та типів. Розроблені алгоритми оцінки ефективності безпеки інформації дозволять власникам розподілених інформаційних системах в режимі реального часу оцінювати ефективність системи захисту, знизити фінансові витрати на розробку системи захисту. Запропоновані в процесі дослідження алгоритми оцінки ефективності системи захисту конфіденційної інформації розподілених інформаційних систем дозволяють: мінімізувати проведення непотрібних та зайвих кроків проведення оцінки системи захисту; враховувати всі аспекти процесу проведення оцінки ефективності системи захисту розподіленої інформаційної системи; враховувати під час проведення оцінки ефективності системи захисту вимоги у сфері забезпечення інформаційної безпеки; може бути адаптована під умови власників розподілених інформаційних систем. Підвищення якості оцінки ефективності систем захисту розподілених інформаційних систем за рахунок визначення достатніх та необхідних показників оцінки з використанням перспективних інформаційних технологій, дозволять найбільш ефективно вирішувати наступні задачі: визначення параметрів роботи адаптивних продукційних нечітких нейронних систем, застосування технологій Data Science при обробці даних, алгоритмів нечіткого виведення. Результати дослідження з оцінки ефективності системи захисту розподілених інформаційних систем можуть бути використані для управління життєвим циклом інформаційних систем, проведення оцінки стану ІТ-інфраструктури, парку автоматизованих робочих місць - з метою оцінки відповідності підприємств підходам до управління інформаційними технологіями. Зауважте, що дані про авторів, назва, ключові слова та анотація, будуть використані як метадані для опису Вашої статті, тому вони повинні максимально чітко описувати її зміст. Для більш якісного пошуку даного контенту в мережі Інтернет, будь ласка, уникайте занадто узагальнених і складних формулювань, використовуйте тільки загальновідомі абревіатури.