ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЩОДО КІБЕРЗАХИСТУ ДЕРЖАВИ - Хорошко, Володимир; Лаптєв, Олександр; Браіловський, Микола; Лаптєва, Тетяна; Лаптєв, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто метод оцінки ефективності програм кіберзахисту (ПКЗ) з урахуванням кібератак та пов’язаних з ними ризиків, що є продовженням попередніх досліджень авторів. Запропонований підхід ґрунтується на модифікації методу цільового динамічного оцінювання програм на заданому часовому інтервалі, який дозволяє враховувати складну структуру взаємозв’язків між цілями, вплив кібератак, ризиків та запізнення у досягненні результатів. Метод передбачає побудову мережевої ієрархії цілей у три етапи: спочатку здійснюється декомпозиція головної цілі згори донизу шляхом визначення підцілей, що безпосередньо впливають на її досягнення, з визначенням їх типу (кількісні, якісні, визначені, невизначені, кваліфікаційні чи порогові); потім — аналіз знизу вгору для встановлення зворотних зв’язків; на третьому етапі до ієрархії інтегруються моделі кібератак та ризиків. Кібератаки моделюються як спеціальні програми, що негативно впливають на цілі, а ризики — через введення індикаторів у вигляді додаткових цілей. Оцінювання ефективності ПКЗ базується на визначенні ступеня впливу реалізації програм (простих і складних) на досягнення головної цілі. У роботі введено поняття миттєвого показника відносної ефективності, що дозволяє аналізувати динаміку ефективності на різних етапах реалізації. Для обчислення ступеня досягнення цілей використовується ітеративний алгоритм моделювання ієрархії, який враховує нелінійність, зворотні зв’язки та часову залежність параметрів. Особливістю методу є можливість оперативного перерахунку ефективності при зміні структури програм. Метод застосовується для оцінки ефективності напрямків реалізації ПКЗ, множин кібератак і ризиків, а також засобів протидії ним. Розроблений підхід може використовуватися не лише в сфері кібербезпеки, а й для аналізу складних цільових програм у технічній, економічній та інших галузях.