ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА СИСТЕМИ ДЛЯ ОРГАНІЗАЦІЇ ВНУТРІШНЬОГО АУДИТУ ПІДПРИЄМСТВА - Десятко, Альона; Гамалій, Володимир; Ширшов, Роман (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто проблему організації внутрішнього аудиту (ВА) підприємства в умовах реалій економіки України. Визначено, що традиційні методи аудиту, засновані на вибірковому аналізі та ретроспективному контролі, не забезпечують належного рівня ефективності у сучасному середовищі. При такому аудиті головними характеристиками є великі обсяги даних. Обґрунтовано доцільність інтеграції інформаційних технологій (ІТ) і систем у процес внутрішнього аудиту як інструменту підвищення прозорості, своєчасності та аналітичної глибини перевірок. Розроблено концептуальну модель впровадження ІТ у внутрішній аудит. Модель формалізує взаємодію трьох підсистем: даних, інформаційно-технологічних рішень та аудиторських процедур. Модель представлено у вигляді блок-схеми, що демонструє перетворення традиційного аудиту на оптимізований механізм підтримки управлінських рішень. Доведено, що якість результатів аудиту прямо залежить від якості даних і рівня автоматизації процесів обробки та аналізу інформації. Подано на рівні концепції опис використання сучасних цифрових інструментів у процедурах ВА. Починаючи від бізнес-аналітичних платформ (Power BI, Tableau), алгоритмів машинного навчання та закінчуючи системами штучного інтелекту та гібридними інформаційними системами. На основі проведеного аналізу запропоновано таблицю, у якій систематизовано ІТ за етапами ВА та визначено їх функціональне призначення. Це дозволило чітко ідентифікувати, які інструменти доцільно застосовувати для збору, попереднього опрацювання, аналізу, моніторингу, прогнозування та підтримки управлінських рішень. Результати дослідження засвідчили, що інтеграція ІТ у ВА посприяє переходу від ретроспективних перевірок до безперервного моніторингу, знизить ризики для підприємств, підвищить ефективність контролю та створить підґрунтя для стратегічного розвитку підприємств. Показано, що подальші дослідження доцільно спрямувати на розробку методичних підходів до практичної реалізації запропонованої моделі в організаціях різних галузей.