СИСТЕМАТИЗАЦІЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ СТАТИЧНОГО АНАЛІЗУ ВЕБДОДАТКІВ - Спис, Денис; Ільєнко, Анна (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Стаття присвячена аналізу сучасного стану статичного тестування безпеки додатків (SAST), що є ключовим компонентом практик DevSecOps. Представлено огляд фундаментальних методологій, які лежать в основі SAST-інструментів: від синтаксичного аналізу на основі правил і патернів, що працює з абстрактними синтаксичними деревами (AST), до більш складних семантичних підходів — аналізу потоків даних (DFA) на графах потоку керування (CFG), абстрактної інтерпретації та символьного виконання. Центральним елементом дослідження є емпіричне порівняння трьох провідних інструментів з відкритим вихідним кодом: SonarQube, який еволюціонував із платформи контролю якості коду; Semgrep, орієнтований на швидкість і легкість інтеграції в CI/CD; та GitHub CodeQL, що застосовує інноваційний підхід до представлення коду у вигляді реляційної бази даних для глибокого семантичного аналізу. Для об’єктивної оцінки їхньої продуктивності використано стандартизований набір тестів OWASP Benchmark, який дозволив виміряти ключові метрики: прецизійність (Precision), повноту (Recall), F1-Score та рівень хибнопозитивних спрацювань (FPR). Результати кількісного аналізу виявили суттєві відмінності: CodeQL продемонстрував найвищу збалансовану ефективність (F1-Score = 87,8 %) завдяки високій повноті виявлення складних вразливостей, пов’язаних із потоками даних, хоча й за рахунок тривалого часу сканування; Semgrep забезпечив оптимальне співвідношення швидкості та точності (F1-Score = 70,3 %), що робить його придатним для швидких ітерацій у конвеєрах CI/CD; натомість SonarQube показав найнижчу ефективність (F1-Score = 49,8 %), пропускаючи понад 60 % реальних вразливостей, що підтверджує обмеження неспеціалізованих рішень у задачах безпеки. Дослідження доводить, що вибір SAST-інструмента є не лише технічним, а й стратегічним рішенням, яке потребує ретельного аналізу компромісів між глибиною аналізу, рівнем «шуму» та швидкістю інтеграції для формування ефективної й збалансованої програми безпеки вебдодатків.