КООПЕРАТИВНЕ ВИЯВЛЕННЯ БПЛА НА БАЗІ V2X-ІНФРАСТРУКТУРИ У СІЛЬСЬКИХ КОРИДОРАХ ОБОРОНИ: ПОСИЛЕННЯ ЗВ'ЯЗНОСТІ ДЛЯ ЗАСТОСУВАНЬ ПОДВІЙНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - Партика, Ольга; Амброзяк, Христина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Сільські транспортні коридори характеризуються розрідженим радіолокаційним покриттям і обмеженими можливостями магістрального сегмента (backhaul), що підвищує ризик проникнення малих БпЛА. Запропоновано подвійне використання придорожніх станцій V2X (RSU) для кооперативного РЧ-зондування без порушення функцій ІТС. Архітектура поєднує комунікаційну підсистему для транспортних сервісів і сенсорну підсистему з багатодіапазонним моніторингом, підпороговою кореляцією та адаптивними порогами. Алгоритмічний конвеєр містить три етапи: локальне спостереження, міжстанційну кореляцію слабких виявлень і розподілену тріангуляцію для оцінювання напряму та позиції цілі. Обмін службовими повідомленнями здійснюється службовим каналом із синхронізацією часу за GPS; моделі враховують втрати на шляху поширення для повітряних цілей і кооперативне підвищення SINR з урахуванням інтерференції. Валідацію проведено симуляціями Монте-Карло для протяжного коридору з рівномірно розташованими RSU. Показано зростання ймовірності виявлення та точності оцінювання азимута порівняно з ізольованими вузлами. Параметричні дослідження за кроком між RSU, шириною вікна кооперації та порогами детектування підтвердили стабільний виграш кооперації та окреслили граничні режими. Система демонструє стійкість до відмов окремих вузлів завдяки перекриттю зон покриття, але обмежена щодо беземісійних БпЛА, за умов інтенсивної інтерференції та на крайових RSU. Практична цінність полягає у формуванні економної мережі раннього попередження в малозаселених регіонах і інтеграції з системами C2 для підвищення ситуаційної обізнаності. Заплановані напрями: польові випробування, мультисенсорна інтеграція, застосування ШІ для прогнозування траєкторій.