АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ СТРУКТУР ДАНИХ ТА БАЗ ДАНИХ У РОЗПОДІЛЕНИХ СИСТЕМАХ НА ОСНОВІ PYTHON, JAVA ТА БЛОКЧЕЙН-ТЕХНОЛОГІЙ - Аронов, Андрій; Гавор, Артур; Герцюк, Микола; Гордієнко, Катерина; Ніщеменко, Дмитро (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті проведено порівняльний аналіз лінійних та нелінійних структур даних із використанням мов програмування Python і Java у контексті розподілених систем. Розглянуто вплив вибору структури на продуктивність, масштабованість та узгодженість даних при роботі з розподіленими базами даних і блокчейн-технологіями. Наведено порівняння ключових характеристик структур даних та сховищ, оцінено їх переваги та обмеження в різних сценаріях обробки інформації. Дослідження дозволяє визначити оптимальні підходи до побудови ефективних систем зберігання та обробки даних. Python відзначається простотою та розвинутими вбудованими колекціями, але обмежується інтерпретатором у високопродуктивних сценаріях. Java ж завдяки віртуальній машині JVM і підтримці багатопоточності, краще підходить для систем з високими навантаженнями. У контексті розподілених баз даних ці відмінності проявляються в роботі реляційних і NoSQL-рішень, які використовують деревоподібні та геш-структури для індексації, тоді як блокчейн базується на геш-деревах, забезпечуючи незмінність, але знижуючи швидкодію. Отже, порівняльний аналіз лінійних та нелінійних структур даних із використанням Python і Java, а також дослідження їх застосування у розподілених базах даних і блокчейні, є актуальним завданням. Це дослідження дає змогу визначити сильні та слабкі сторони різних підходів, а також сформулювати практичні рекомендації для побудови ефективних розподілених систем.