АДАПТИВНЕ СПЕКТРАЛЬНЕ МАНЕВРУВАННЯ В СИСТЕМАХ КЕРУВАННЯ РОБОТИЗОВАНИМИ КОМПЛЕКСАМИ В УМОВАХ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ БОРОТЬБИ - Семендяй, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті представлено підхід до підвищення завадостійкості радіоканалів керування роботизованими комплексами в умовах активного радіоелектронного впливу шляхом впровадження механізму адаптивного спектрального маневрування. Запропонована імітаційна модель реалізована на базі SDR‑платформи з елементами когнітивного аналізу спектра, що дозволяє динамічно змінювати частотно-часові параметри сигналу у відповідь на погіршення радіообстановки. Модель включає модулі моніторингу спектра, виявлення завад, аналізу показників якості каналу (BER, SNR) та блок адаптивного керування перебудовою частоти. Результати моделювання свідчать про суттєве зниження ймовірності помилок і збереження працездатності системи в порівнянні зі статично налаштованими каналами. Запропоноване рішення може бути використане в системах логістики, технічного моніторингу та безпілотного нагляду, зокрема в умовах навмисно зашумленого спектра.