БЕЗПЕКА КОМП’ЮТЕРНИХ МЕРЕЖ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕННОСТІ - Ахрамович, Володимир; Ахрамович, Вадим; Cанченко, Володимир; Арєшков, Мирослав (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У сучасних умовах цифровізації питання захисту інформації в різних типах комп’ютерних мереж набуває особливої актуальності. Постійна поява нових загроз, динамічність інформаційних потоків та непередбачувана поведінка атакувальників створюють середовище з високим рівнем невизначенності. Це ускладнює застосування традиційних методів оцінки ризиків та проектування систем захисту. У статті розглядаються теоретичні та практичні підходи до забезпечення безпеки мереж в умовах невизначенності. Проаналізовано методи моделювання ризиків з використанням ймовірнісних та нечітких моделей, окреслено роль адаптивних алгоритмів і машинного навчання для виявлення загроз. Запропоновано концептуальну основу для побудови комплексних систем захисту, здатних до самонавчання та адаптації у мінливому середовищі. Особливого значення набуває використання математичних моделей, здатних враховувати неповноту даних і нечіткість у визначенні параметрів безпеки. Поєднання ймовірнісного аналізу, методів нечіткої логіки та алгоритмів машинного навчання дозволяє формувати адаптивні системи, які можуть своєчасно реагувати на нові загрози. Моделювання ризику в умовах невизначеності дозволяє кількісно оцінювати ефективність заходів захисту мереж. Fuzzy-підхід та нечіткі змінні дають змогу враховувати неповну або нечітку інформацію про потенційні загрози. Адаптивні моделі виявляються більш ефективними у порівнянні зі статичними, зменшуючи максимальний ризик атак Використання сценарного моделювання (DoS, MITM) допомагає виявити критичні точки мережі та планувати оптимальні заходи захисту. Формування теоретико-практичних засад забезпечення безпеки мереж в умовах невизначенності, а також обґрунтування методів, що дозволяють підвищити стійкість інформаційних систем до непередбачуваних атак і знизити ризики втрати даних.