ПАРЕТО-ОРІЄНТОВАНА МОДЕЛЬ ВИБОРУ ХМАРНИХ СЕРВІСІВ ДЛЯ ЗАКЛАДІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Десятко, Альона; Пазинін, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті розглянуто актуальну науково-практичну задачу вибору хмарних сервісів (ХС) для закладів вищої освіти (ЗВО) в умовах зростання обсягів освітніх і наукових даних, підвищених вимог до інформаційної безпеки (ІБ) та необхідності дотримання нормативно-правових вимог щодо захисту інформації. Продемонстровано що процес вибору ХС для ЗВО є складною багатокритеріальною задачею. Ця задача характеризується наявністю конфліктних технічних, економічних, безпекових і організаційних критеріїв, оптимізація яких не може бути зведена до одного узагальненого показника. Проведено критичний аналіз існуючих методів та моделей щодо вибору ХС, заснованих на класичних, нечітких та інтегрованих методах багатокритеріального прийняття рішень. Виявлена їх обмеженість у частині формування множини компромісних альтернатив. Запропоновано багатокритеріальну модель вибору ХС для ЗВО, що ґрунтується на концепції Парето-оптимальності та не потребує попереднього задання вагових коефіцієнтів критеріїв. Для розв’язання задачі використано еволюційні алгоритми багатокритеріальної оптимізації NSGA-III та MOEA/D. Проведено обчислювальний експеримент із використанням реалістичних даних Державного торговельно-економічного університету, що характеризують рівень ІБ, продуктивність, вартість та нормативну відповідність ХС. Отримані результати підтвердили здатність обох алгоритмів формувати якісні Парето-оптимальні множини рішень та виявляти компроміси між ключовими критеріями вибору. Показано, що алгоритм NSGA-III забезпечив більш рівномірний розподіл альтернатив у просторі критеріїв, що є важливим для підтримки обґрунтованих управлінських рішень. Практична цінність роботи полягає у можливості використання запропонованої моделі як основи для систем підтримки прийняття рішень щодо впровадження хмарних технологій у закладах вищої освіти.