АДАПТИВНА МОДЕЛЬ КОНТЕКСТНОГО КОНТРОЛЮ ДОСТУПУ ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ СТІЙКОСТІ КРИТИЧНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ - Сидоренко, Вікторія; Кобільник, Богдан (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
В роботі запропоновано модель адаптивного контролю доступу для критичних інформаційних систем, що інтегрує три групи атрибутів: технічний стан пристрою (Device Posture), роль користувача та параметри середовища доступу. На основі аналізу сучасних підходів Zero Trust обґрунтовано необхідність багатофакторного оцінювання ризику під час кожного запиту доступу. Розроблена модель формує інтегральний показник ризику на основі вагових коефіцієнтів та контекстних параметрів, забезпечуючи динамічне ухвалення рішень у вигляді дозволу, обмеженого доступу, додаткової автентифікації або відмови. Запропонований підхід підвищує точність виявлення ризикових сценаріїв та сприяє зміцненню стійкості критичних інформаційних систем. Перспективи подальших досліджень передбачають розширення моделі за рахунок поведінкових атрибутів, використання статистичних даних, застосування методів машинного навчання для адаптивного коригування вагових коефіцієнтів і порогових значень, а також проведення експериментальної валідації запропонованої моделі.