ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ МАТЕМАТИЧНОЇ ОПТИМІЗАЦІЇ - Гладка, Олена; Карпович, Іван; Паламарчук, Андрій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
В умовах стрімкої цифровізації захист інформаційних активів набуває пріоритетного значення, оскільки зростаюча інтенсивність кіберзагроз вимагає розробки дієвих механізмів мінімізації потенційних збитків. В роботі розглянуто можливі підходи до визначення ефективності та економічної обґрунтованості створення систем захисту інформації. Проаналізовано основні складові політики безпеки компанії та роль керівників вищої ланки в організації кібербезпеки. Оскільки проблема управління інформаційними ризиками стає дедалі критичнішою, це зумовлює необхідність пошуку стратегій, спрямованих на оптимізацію витрат та скорочення економічних втрат від деструктивних кібервпливів. В статті також розглянуто особливості зовнішніх зловмисних впливів і проаналізовано мотивацію зловмисників. Використано запропоновану раніше математичну модель максимізації ефективності засобів захисту інформації при обмеженнях на обсяг витрат і наведено їх економічне обгрунтування. Застосування математичного моделювання трансформує процес прийняття рішень у сфері кіберзахисту з інтуїтивного на доказовий. Це дозволяє обґрунтувати інвестиції в систему інформаційної безпеки як чинник зростання прибутковості через запобігання втратам, а також розв’язати задачу вибору оптимального комплексу засобів захисту в умовах дефіциту ресурсів. Математична модель у цьому контексті виступає об’єктивним інструментом верифікації ефективності системи протидії актуальним загрозам. В роботі також проведено аналіз нових трендів у розробці систем інформаційної безпеки.