КАНАЛИ ВИТОКУ ІНФОРМАЦІЇ – ДОСЛІДЖЕННЯ ТА МОДЕЛЮВАННЯ - Черниш, Юлія; Терещенко, Тетяна; Терещенко, Катерина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Автоматизовані системи накопичують величезні обсяги даних, у тому числі конфіденційного характеру, що робить питання їх безпеки особливо актуальним. Глобалізація водночас зумовила появу нових викликів, пов’язаних із захистом інформації. Характерними рисами сучасного використання обчислювальної техніки є зростання ролі автоматизованих процесів, підвищення відповідальності рішень, прийнятих на їх основі, інтеграція інформаційних ресурсів у масштабні бази даних, забезпечення віддаленого доступу для великої кількості користувачів та ускладнення режимів функціонування технічних засобів. Виявлення, аналіз та моделювання каналів витоку інформації, а також оцінка потенційних ризиків для інформаційної безпеки користувачів є важливим завданням. Тому предметом дослідження є канали витоку інформації, що виникають у процесі функціонування інформаційно-комунікаційних систем і засобів обчислювальної техніки, зокрема комп’ютерних мереж, веббраузерів та мультимедійних файлів. Будь-які порушення конфіденційності, цілісності чи доступності інформації можуть спричинити серйозні наслідки – від фінансових збитків і зниження ефективності діяльності підприємств до підриву репутації або навіть створення загроз національній безпеці. Саме тому питання класифікації інформаційних ресурсів, а також виявлення і аналізу можливих каналів витоку даних набувають особливої актуальності. Метою роботи є аналіз методів та механізмів реалізації каналів витоку інформації, зокрема мережевих протоколів (HTTP, DNS, TCP/UDP), автоматичну передачу даних браузерами (cookies, referer, user-agent, сесійні токени), електромагнітні та акустичні канали побічних випромінювань, а також стеганографічні способи прихованої передачі повідомлень у графічних файлах. Дослідження дозволило всебічно дослідити деякі канали витоку інформації, ознайомитися з методами їх виявлення та оцінити ризики для безпеки користувача.