ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ У КІБЕРБЕЗПЕЦІ: АНАЛІЗ ПОТЕНЦІАЛУ ТА ВИКЛИКІВ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - Ільєнко, Анна; Кривокульська, Ольга; Яковенко, Олеся; Телющенко, Валентина (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті здійснено системний аналіз можливостей та викликів застосування штучного інтелекту (ШІ) у сфері кібербезпеки. Обґрунтовано доцільність інтеграції ШІ-технологій у сучасні стратегії кіберзахисту в умовах зростання складності та інтенсивності кіберзагроз. Визначено основні напрями використання ШІ, зокрема автоматизацію виявлення аномалій, прогнозування кіберзагроз, прискорення реагування на інциденти та формування адаптивних систем захисту. Проаналізовано практичні кейси впровадження ШІ-рішень, що підтверджують підвищення точності детекції загроз і скорочення часу реагування. Окрему увагу приділено ризикам і вразливостям ШІ-орієнтованих систем, зокрема загрозам типу adversarial attacks та data poisoning, а також використанню ШІ зловмисниками для реалізації AI-асистованих атак. Розглянуто перспективи розвитку технологій ШІ у 2025–2026 роках, включаючи впровадження автономних інтелектуальних агентів (agentic AI) у центрах операційного кіберзахисту. Показано, що перехід до автономних моделей захисту потребує посилення контролю, застосування гібридних підходів (ШІ у поєднанні з експертним наглядом людини) та вдосконалення нормативно-етичних механізмів регулювання. Результати дослідження дозволяють сформувати комплексне бачення еволюції ШІ-орієнтованих систем кіберзахисту та обґрунтовують необхідність збалансованого поєднання технологічних можливостей і управління ризиками.