ОЦІНЮВАННЯ ЗАХИЩЕНОСТІ БЛОКЧЕЙН‑ВУЗЛА ВІД ЕКЛІПС-АТАКИ ТА ТРОЯНСЬКОГО ШКІДЛИВОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НА ОСНОВІ ДИФЕРЕНЦІАЛЬНО‑ІГРОВИХ МОДЕЛЕЙ - Грищук , Ольга; Грищук, Руслан (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Технологія блокчейн як новітня проривна інформаційна технологія суттєво вплинула на розвиток банківського сегменту, трансформувавши класичні підходи до здійснення операцій з грошовими активами, де банк виступав обов’язковим посередником фінансових транзакцій. На сьогодні технологія блокчейн утвердилася як базис цифрової економіки. Вона також вже знайшла практичне застосування в оборонній та соціальній сферах. Висока ринкова вартість блокчейн‑активів – різноманітних токенів та криптовалют, – останнім часом почала привертати значний інтерес як з боку урядових (як правило підсанкційних держав), так і неурядових кіберугруповань, а також окремих хакерів, які прагнуть незаконного збагачення. З цією метою ними реалізовуються різноманітні кібератаки як на окремі блокчейн-вузли, так і цілі блокчейн-мережі. Також непоодинокими є спроби інфікування блокчейну за допомогою шкідливого програмного забезпечення. Зважаючи на зазначене, у даній статті як об’єкт дослідження обрано процес оцінювання захищеності блокчейн-вузла від Екліпс-атак та троянського шкідливого програмного забезпечення. Предметом дослідження є диференціально‑ігрові моделі оцінювання захищеності блокчейн-вузла, які побудовано на основі ланцюгів Маркова. Така інтерпретація дала змогу формалізувати ймовірності станів блокчейн-вузла під впливом Екліпс-атаки та троянського шкідливого програмного забезпечення у вигляді систем диференціальних рівнянь Колмогорова-Чепмена. Для отримання оцінок рівня захищеності в аналітичному та числовому виглядах в статті було використано відомий диференціально-ігровий підхід на основі нетейлорівських диференціальних перетворень академіка Г. Пухова. Наукова новизна одержаних у статті результатів полягає в подальшому розвитку механізмів забезпечення кібербезпеки технології блокчейн за рахунок вибору оптимальних стратегій кіберзахисту блокчейн-вузлів, які підпали під вплив Екліпс-атаки або троянського шкідливого програмного забезпечення. Одержані оцінки захищеності блокчейн-вузла є науковим підґрунтям для вироблення практичних рекомендацій щодо захисту технології блокчейн і від інших не менш небезпечних типів кібератак та видів шкідливого програмного забезпечення.