ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОСТОРОВО-ЧАСТОТНИХ МЕТОДІВ ФІЛЬТРАЦІЇ ТА ПРИГНІЧЕННЯ ЗАВАД У СИСТЕМАХ ПРОТИДІЇ РЕБ - Бибик, Роман; Стефанків, Артем (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У статті здійснено теоретичний аналіз просторово-частотних методів фільтрації та пригнічення завад у системах протидії радіоелектронній боротьбі. Розглянуто основні типи радіоелектронних завад та їх вплив на функціонування сучасних радіоелектронних систем зв’язку, радіолокації та навігації. Проаналізовано принципи просторової та частотної селекції сигналів, а також особливості їх комбінованого застосування з метою підвищення завадостійкості. Особливу увагу приділено адаптивним просторово-частотним алгоритмам, які забезпечують ефективне пригнічення як вузькосмугових, так і широкосмугових завад в умовах інтенсивного радіоелектронного впливу. Проведено порівняльний аналіз просторово-частотних методів з окремими просторовими та частотними підходами, визначено їх переваги, обмеження та теоретичні межі ефективності. Окреслено перспективні напрями розвитку просторово-частотної обробки сигналів у контексті когнітивних радіосистем та інтеграції з методами штучного інтелекту. Отримані результати можуть бути використані для подальших теоретичних досліджень і вдосконалення систем протидії радіоелектронній боротьбі.