ПІДХІД SECURITY-AS-CODE ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ ВІДПОВІДНОСТІ PCI DSS З ВИКОРИСТАННЯМ АВТОНОМНИХ АГЕНТІВ НА БАЗІ ВЕЛИКИХ МОВНИХ МОДЕЛЕЙ - Вахула, Олександр; Марчук, Дмитро (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
Статтю присвячено дослідженню підходу Security-as-Code для автоматизації забезпечення відповідності стандарту PCI DSS у хмарно-нативних середовищах із використанням автономних агентів на базі великих мовних моделей. На основі аналізу PCI DSS v4.0.1, який визначає 12 принципових вимог і орієнтований на безперервні оцінювання, доказове підтвердження контролів і коректне визначення області застосування, запропоновано референтну архітектуру, що інтегрує декларативні політики безпеки, механізми превентивного контролю конфігурацій і runtime-моніторинг поведінки систем. У роботі формалізовано механізм трансформації нормативних вимог у машинно-перевірювані політики через використання контрольних специфікацій, структурованої бази знань і підходу Retrieval-Augmented Generation, що забезпечує трасованість походження політик і зменшення ризику некоректної генерації. Запропоновано модель автономних агентів, які виконують функції трансформації вимог у політики, аналізу відхилень конфігурацій, збору й нормалізації доказів, а також формування рекомендацій щодо усунення порушень із використанням контрольованих механізмів внесення змін. Визначено метрики оцінювання безперервної відповідності, включаючи покриття контролів, латентність виявлення відхилень, показники MTTD та MTTR, повноту доказової бази та точність детекції. Запропоновано план експериментальної валідації архітектури в тестовому середовищі, що моделює Cardholder Data Environment. Запропонований підхід дозволяє забезпечити безперервну, перевірювану та масштабовану відповідність PCI DSS у хмарно-нативних середовищах.