КЛЕПТОРИЗИК ЯК ОКРЕМИЙ КЛАС РИЗИКУ ЦИФРОВОЇ ДОВІРИ - Шелест, Михайло; Ткач, Юлія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2026)
У цій статті представлено клепторизик як окремий клас ризиків цифрової довіри, що виникають через навмисно вбудовані, контрольовані слабкі місця в архітектурі криптографічних та інформаційних систем. На відміну від традиційних ризиків кібербезпеки, які виникають через недоліки впровадження або операційні вразливості, клепторизик виникає на етапі проектування та існує незалежно від його активації. У статті формалізовано концепцію клепторизику, визначено його ключові властивості та відрізнено його від традиційних категорій ризиків. Запропоновано компактну модель життєвого циклу, яка описує формування, легітимізацію, приховане існування та потенційну активацію клепторизику. Історичні тематичні дослідження, включаючи криптографічні пристрої Crypto AG та генератор випадкових чисел Dual_EC_DRBG, демонструють, що такі ризики можуть існувати в рамках формально сумісних та широко розгорнутих систем. Результати дослідження показують, що клепторизик є архітектурною характеристикою, а не операційною подією. У цій роботі обґрунтовується перехід від інцидентно-орієнтованої кібербезпеки до архітектурно-орієнтованої парадигми аналізу довіри та окреслено наслідки для управління довірою, криптографічної гарантії та розробки систем безпеки, що враховують клепторизики.