СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРБЕЗПЕКИ В РАДІОРЕЛЕЙНИХ ЛІНІЯХ ЗВ’ЯЗКУ - Oleksenko , Vitalii; Shtonda, Roman; Chernish, Yuliya; Maltseva, Irina (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2022)
У даній статті розглянуто вплив шкідливого програмного забезпечення AcidRain, що було застосовано по відношенню до України під час вторгнення рф. Тому після порушення роботи супутникового інтернет-сервісу Viasat велика частка передачі даних лягла на інші види зв’язку одним з яких є радіорелейний зв’язок. На сьогоднішній час радіорелейний зв’язок залишається одним із пріоритетних видів зв’язку. Основні умови, що визначають розвиток радіорелейного зв’язку та збереження його досить високої питомої ваги на ринку надання телекомунікаційних послуг, умовно можна розділити на організаційні, технічні і технологічні. Для забезпечення розвитку радіорелейного зв’язку та збереження його досить високої питомої ваги на ринку надання телекомунікаційних послуг, необхідно приділяти увагу кібербезпеці під час побудови радіорелейних ліній зв’язку. Для цього кожній посадовій особі на відповідному рівні необхідно звернути увагу на дані точки контролю для забезпечення надійного кіберзахисту в радіорелейних лініях зв’язку, а саме мати відповідні теоретичні знання адміністраторами та користувачами в інформаційно-комунікаційних системах, комунікаційних мережах, а також належно практично діяти під час забезпечення кібербезпеки при розгортанні радіорелейних ліній зв’язку. Кібератаки росії перед вторгненням в Україну довели, що кібератаки на сьогоднішній день відіграють важливу та стратегічну роль в сучасному світі та ведені бойових дій, незважаючи на те, чи відомо про це електорату. Ця загроза для нас була та є постійною і вона не стоїть на місці, а тільки розвивається. Кібератаки завдають нищівних проблем нашим інформаційно-комунікаційним системам, комунікаційним мережам та інфраструктурі з парадоксальними, подекуди плачевними наслідками. Надійна робота радіорелейних ліній зв’язку залежить від забезпечення кібербезпеки. На цьому варто акцентувати увагу, а разом із тим докласти максимальних зусиль. З кожним днем технічний прогрес буде все тільки більше зростати, як не парадоксально війна є «двигуном прогресу», а за зростанням технічного прогресу буде зростання залежності в кіберпросторі.