ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЇ КОГНІТИВНОГО РАДІО ДЛЯ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ БЕЗПРОВОДОВИХ СИСТЕМ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ В УМОВАХ АКТИВНОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ РАДІОЕЛЕКТРОННОЇ БОРОТЬБИ - Семендяй, Сергій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
Стаття присвячена розробці методу підвищення ефективності каналів зв'язку безпілотних літальних апаратів (БпЛА) в умовах радіоелектронної боротьби (РЕБ). Проаналізовано загрози, які можуть бути спричинені застосуванням засобів радіоелектронної боротьби проти автономних БпЛА. Проведено огляд деяких технологій, які можуть бути використані для створення оригінальних вітчизняних алгоритмів протидії РЕБ та підвищення автономності БпЛА на полі бою. Розглянуто можливість використання непрофесійного SDR-радіообладнання та програмно-апаратних платформ з відкритим вихідним кодом для розробки та верифікації цих алгоритмів протидії. Отримала подальший розвиток ідея застосування адаптивного кодування в каналах зв'язку БпЛА з використанням багатокомпонентних турбокодів у поєднанні з нейронними мережами, які одночасно використовуються для когнітивного радіо. Стаття присвячена проблемам створення моделей і методів забезпечення цілісності інформації в безпроводових системах передачі даних в умовах активного застосування засобів радіоелектронної боротьби.