ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ КЕРУВАННЯ КОНТЕНТОМ ГОЛОГРАФІЧНИХ 3D ВІТРИН - Раскладка, Андрій; Пурський, Олег (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2023)
У статті викладено основні методи та засоби керування голографічною 3D вітриною. Не зважаючи на різноманіття пристроїв, що представлені на ринку, розробники надають перевагу інтуїтивно зрозумілому інтерфейсу та адаптивності до методів керування. Головною перевагою адаптивного підходу до керування є можливість управління пристроями та об’єктами з використанням інструментів, що можуть взаємодіяти з об’єктом керування (смартфон, планшет, пульт ДУ). Слід зазначити, що не зважаючи на можливості комунікації пристроїв все залежить від об’єкту, над яким здійснюється керування. В залежності від контенту, що відображений на пристрої (залежно від площини де знаходиться об’єкт та функціоналу, що наданий об’єкту керування) потрібно обрати найоптимальніші методи та засоби, які допоможуть виконати всі заплановані дії. На сьогоднішній день одним за складних викликів є розробка інформаційної системи та технологій для керування інноваційними пристроями, яким є голографічні 3D вітрини. Слід підібрати та оптимізувати під прилад пристрій керування, що допоможе без втрати інтуїтивності отримати максимальний результат. Для роботи з пристроєм найдоцільніше використовувати прилади, що мають можливість розширення функціоналу та керування об’єктами на відстані. Дистанціювання від приладу може вимірюватись не тільки метрами, як для ДУ пультів, так і кімнатами чи містами, що потребує додатків віддаленого керування. Такий підхід дозволить максимально розкрити потенціал голографічних 3D вітрин та здійснювати презентації без фізичної присутності оператора. Сучасні інформаційні технології дають можливість керування комп’ютерними моделями за допомогою web-систем віддалено, так і за допомогою жестів, з використанням розпізнавання рухів за допомогою нейронних мереж, безпосередньо знаходячись біля пристрою.