МЕТОДИКА ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ІНФОРМАЦІЙНИХ ЗАГРОЗ В УМОВАХ ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОТИБОРСТВА - Гладка, Олена; Карпович, Іван; Тимракевич , Анастасія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Проблема інформаційного протиборства як суперництва в інформаційній сфері з метою впливу на різні аспекти суспільних відносин є надзвичайно важливою в період гібридної війни. Об’єкт дослідження – моделі розповсюдження інформації та моделі інформаційного протиборства. Метою роботи є визначення особливостей розповсюдження інформаційних загроз в умовах інформаційно-психологічного протиборства з використанням математичної моделі, що грунтується на сучасних досягненнях соціальної психології, та знаходження оптимальних режимів поширення інформації і засобів нейтралізації інформаційних загроз. Запропоновано математичні моделі, що описують процеси поширення інформаційних загроз в умовах інформаційно-психологічного протиборства на основі моделі дифузії інновацій та моделей суперництва. Передбачається, що у соціумі поширюються два потоки інформації так, що кожен індивід може стати прихильником однієї або іншої сторони. Проаналізовано особливості методів вибору поведінкових стратегій суб’єктами впливу у соціальній мережі під час інформаційних протиборств. Досліджено умови, за яких одна із сторін протиборства може досягати переваги, системно варіюючи характеристиками процесу. На основі аналізу математичних моделей поширення інформаційних загроз визначено змістовні характеристики, управління якими дозволить зменшити або нейтралізувати вплив потоку негативної інформації. Представлені математичні моделі дозволяють провести як кількісний, так і якісний аналіз основних характеристик динаміки інформаційного протиборства. Перспективи подальших досліджень можуть полягати в узагальненні запропонованих моделей для більшої кількості інформаційних потоків, врахуванні динаміки зміни з часом інтенсивності поширення інформації та інших характеристик.