АНАЛІЗ КІБЕРАТАК ТА ДІЯЛЬНОСТІ APT ГРУП В УКРАЇНІ - Опанович, Максим (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Стаття присвячена аналізу кібератак та діяльності APT(Advanced Persistent Threat) груп в Україні, яка значно активізувалася протягом останнього десятиліття у контексті зростаючої глобалізації інформаційної війни та політичних конфліктів. В роботі поглиблено розглядаються методи, тактики та процедури (TTP), які використовуються відомими APT групами, такими як Sandworm, Fancy Bear (APT28), та Gamaredon, для здійснення цілеспрямованих кібератак проти України. Основною метою статті є виявлення закономірностей у діяльності APT груп і формування рекомендацій для розробки ефективних стратегій кіберзахисту. В роботі використані дані з відкритих джерел, звіти CERT-UA, та аналітичні матеріали міжнародних компаній для оцінки сучасного стану кібербезпеки та ідентифікації потенційних вразливостей, які можуть бути використані зловмисниками. В статті детально описано різні методи кібератак, що включають використання поліморфних і метаморфічних шкідливих програм, атаки на ланцюги поставок та методи, тактики та процедури відповідно до фреймворку Mitre. Значну увагу приділено стратегіям захисту від APT атак, з особливим фокусом на архітектурі нульової довіри (Zero Trust) та поглибленому захисті (Defence in Depth), що включає застосування багаторівневих систем захисту для мінімізації ризиків та забезпечення відновлення після інцидентів. Також обговорюються тактики протидії зловмисникам, використання передових рішень для захисту мережі та кінцевих точок, і широке впровадження багатофакторної аутентифікації та методів захисту проти фішингових атак. Стаття наголошує на важливості комплексного підходу до побудови системи захисту, який включає як технічні, так і організаційні аспекти. Результати дослідження підкреслюють необхідність постійної оновленості технологій та методів аналізу загроз для адекватного реагування на сучасні та майбутні кібератаки.