МЕТОДИКА РАЦІОНАЛЬНОГО СИНТЕЗУ ПІДСИСТЕМИ КРИПТОГРАФІЧНОГО ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В МЕРЕЖАХ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Гулак, Євген (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
У статті розглянуто стан розвитку методології побудови підсистем захисту інформації інформаційних систем об’єктів критичної інфраструктури, окремо виділене питання створення комплексного захисту для складних систем. Відмічено, що складним системам притаманні наявність значної кількості різнорідних елементів, які для досягнення певної мети об’єднані в єдину систему; існування складних, іноді суперечливих зв’язків та впливів; потужні інформаційні потоки між складовими підсистемами. Проведений аналіз характеристик складних інформаційних систем, які негативно впливають на побудову підсистем захисту інформації, визначено актуальність розв’язання завдань створення комплексного захисту для таких систем, особливо в рамках побудови мережі ситуаційних центрів. Зазначено, що вирішенню значної кількості завдань захисту та підвищенню його ефективності сприяє впровадження вдало спроєктованої підсистеми криптографічного захисту інформації (КЗІ), яка може забезпечити надійний захист конфіденційності та цілісності інформації, що обробляється в системі. В рамках визначення умов застосування підсистеми КЗІ в складних системах об’єктив критичної інфраструктури для убезпечення інформації з обмеженим доступом та контролю її цілісності запропоновано методику декомпозиції складних систем одного виду та вдосконалено модель криптографічного захисту в таких системах. Виходячи з необхідності реалізації в рамках процесу вибору певних апаратно-програмних технологічних рішень багаторазової реалізації процедур швидкого порівняння значної кількості якісних (семантичних) та кількісних показників підсистеми захисту інформації на підставі властивостей функціональних профілів запропоновано методику раціонального вибору на основі найбільшого значення функції безпеки засобів придатних для використання в підсистемі.