МЕТОДИКА СЕЙСМОАКУСТИЧНОГО МОНІТОРИНГУ ВПЛИВУ ВИБУХОВОЇ ХВИЛІ НА ОБ’ЄКТИ КРИТИЧНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ - Шевченко, Анатолій (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2024)
Сейсмоакустичний моніторинг об’єктів критичної інфраструктури являє собою множину режимних спостережень, причому режим самих спостережень і спектральних параметрів об’єкта, що досліджується, залежать від цілей, переслідуваних даним експериментом. Таких цілей може бути багато, але в роботі розглянуто основну мету для оцінки стану об’єктів критичної інфраструктури. Це динаміка, що відбуваються в об’єкті дослідження змін спектральних характеристик об’єкта та детальність оцінок параметрів, що характеризують об’єкт. Сейсмоакустичний моніторинг об’єктів критичної інфраструктури реалізується в ситсемах сейсмоакустичного моніторингу з метою прогноху динаміки стану об’єкту дослідження. В цій статті запропоновано нову ефективну модель аналізу впливу вибухових хвиль на стан об’єктів критичної інфраструктури, власні частоти яких лежать у сейсмічному та нижній частині акустичного діапазонів частот, заснований на моніторингу їх динаміки. Запропоновано новий метод для ідентифікації стану таких об’єктів. Запропоновано не традиційну модель природного фону об’єкта моніторингу у вигляді суперпозиції імпульсів Берлаге. Така модель дає можливість оцінити такий важливий в описі об’єкта параметр, як його добротність, динаміка якого може дати уявлення про його структурні зміни. Запропонована модель може використовуватись в автоматизованих системах моніторингу.