СУЧАСНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ВПЛИВІВ У СОЦІАЛЬНИХ МЕРЕЖАХ - Ткаченко, Олександр; Ільєнко, Анна; Улічев, Олександр; Мелешко, Єлизавета; Галата, Лілія (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Сучасні соціальні мережі відіграють значну роль у формуванні суспільної думки та поширенні інформаційних потоків. З розвитком технологій штучного інтелекту та машинного навчання зросла здатність платформ впливати на сприйняття інформації та поведінку користувачів. У статті висвітлено результати сучасних досліджень у сфері інформаційних впливів, зокрема дезінформації, маніпулятивного контенту та їхнього впливу на суспільство. Окреслено основні напрями аналізу, включаючи механізми поширення дезінформації, роль соціальних платформ, використання штучного інтелекту (ШІ) для виявлення маніпуляцій, а також психологічні, технічні та правові аспекти протидії. Ця стаття аналізує актуальні дослідження з управління інформаційними впливами в соціальних мережах, розглядаючи можливості нейронних мереж для ідентифікації та аналізу впливів, що можуть викликати нерегулярні зміни в поведінці користувачів. Особливу увагу приділено використанню ШІ та нейронних мереж для автоматизації виявлення фейкового контенту, вивченню алгоритмів соціальних мереж і боротьбі з деструктивними інформаційними кампаніями в умовах гібридної війни. Розглянуто перспективи подальших досліджень, серед яких розвиток адаптивних моделей ШІ, створення нормативно-правових механізмів регулювання інформаційного простору та вивчення впливу інформаційних "бульбашок". У роботі також розглядаються соціальні та когнітивні фактори, які сприяють поширенню маніпулятивного контенту, з урахуванням культурних контекстів. Зроблено висновок, що постійний розвиток технологій створення дезінформації підкреслює необхідність міждисциплінарного підходу до її дослідження. Отримані результати сприяють розробці ефективних інструментів для забезпечення інформаційної безпеки в глобальному масштабі та створюють основу для подальших інновацій у цій галузі.