РОЗПОДІЛЕНА ОБРОБКА ІНФОРМАЦІЇ ТА ХМАРНІ СЕРВІСИ У СФЕРІ ТОРГІВЛІ, АНАЛІЗ ПОПЕРЕДНІХ ДОСЛІДЖЕНЬ - Федотов, Сергій; Десятко, Альона (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У роботі розглядаються практико-орієнтовані аспекти інтеграції систем розподіленого опрацювання інформації (РОІ) у хмарні сервіси (ХС) торговельних компаній. Проаналізовано використання хмарних технологій (ХТ) у торгівлі, що дало змогу виявити їхню ключову роль в оптимізації багатьох бізнес-процесів, зокрема: управління ланцюжками поставок, яке передбачає моніторинг логістичних процесів, прогнозування строків доставки та оптимізацію маршрутів; прогнозування попиту, яке ґрунтується на аналізі історичних даних про продажі, сезонності та ринкових трендів; персоналізація клієнтського досвіду та ін. Показано, що інтеграція систем РОІ з ХС надає унікальні можливості для обробки великих даних у реальному часі, скорочення витрат, пов'язаних із підтриманням локальної IT-інфраструктури, підвищення гнучкості бізнес-моделей тощо. Обґрунтовано, що впровадження ХТ сприяє зниженню капітальних витрат завдяки використанню моделей IaaS, PaaS і SaaS, які забезпечують підприємства сфери торгівлі доступом до потужностей для зберігання й оброблення даних, готових програмних рішень і платформ для розроблення, а також знижуючи потребу у великих вкладеннях у локальну IT-інфраструктуру. Проілюстровано на прикладах світових торговельних компаній, як конкретні ХС використовуються для підвищення операційної ефективності. Запропоновано розробити уніфікований підхід до інтеграції РОІ, що враховує специфіку торговельної галузі та особливості використання різних хмарних моделей, і створити IT-екосистему, що адаптується та здатна ефективно підтримувати бізнес-процеси. Показано, що в умовах посилення конкуренції та необхідності підвищення операційної ефективності торговельні компанії стикаються з викликами, пов'язаними з інтеграцією систем розподіленого оброблення інформації в ХС. Основна мета цієї інтеграції полягає в оптимізації бізнес-процесів, зниженні експлуатаційних витрат, забезпеченні гнучкості та масштабованості інформаційних систем, а також у підвищенні рівня безпеки та відмовостійкості.