EDR ТА XDR ЯК ОСНОВНІ ТЕХНОЛОГІЇ ЗАХИСТУ КІНЦЕВИХ ТОЧОК - Примаченко, Діана; Голобородько, Сергій; Святська, Надія; Дьячук, Олександр; Недодай, Михайло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
У статті аналізується роль захисту кінцевих точок (Endpoint Security) як основного елементу сучасних ІТ-інфраструктур, що відіграє ключову роль у протидії кіберзагрозам на початковому етапі атак. Розглядаються традиційні інструменти, такі як EPP (Endpoint Protection Platform), які базуються на сигнатурному аналізі та блокуванні відомих загроз. Детальний огляд EDR (Endpoint Detection and Response) висвітлює його переваги: безперервний моніторинг дій на кінцевих пристроях у реальному часі, використання машинного навчання для ідентифікації відхилень від норми, а також поведінкову аналітику для виявлення підозрілих активностей. EDR забезпечує не лише детектування, а й автоматизовані механізми реагування: блокування підозрілих дій, ізоляцію пристроїв від мережі, видалення шкідливого коду. XDR (Extended Detection and Response) представлено як еволюційний розвиток EDR, де аналіз даних відбувається на рівні всієї інфраструктури. Технологія агрегує інформацію з кінцевих пристроїв, мережевих сенсорів, хмарних сервісів, електронної пошти та SIEM-систем, що забезпечує комплексний огляд загроз. XDR автоматизує кореляцію подій, виявляє складні атаки, які охоплюють різні сегменти мережі, та прискорює реакцію через централізоване управління (наприклад, одночасне блокування загрози в різних середовищах). Порівняння EDR та XDR демонструє, що останній усуває розрізненість інструментів, забезпечує єдиний інтерфейс для моніторингу та зменшує операційне навантаження на команди безпеки. Як приклади реалізації технологій описані: FortiManager — інструмент для централізованого управління політиками безпеки, налаштування фаєрволів, моніторингу подій у різних сегментах мережі та координації роботи EDR-рішень; Symantec Endpoint Security Complete — платформа, яка поєднує EDR, антивірусний захист, контроль додатків, шифрування даних і захист від експлойтів, забезпечуючи багаторівневий захист для корпоративних пристроїв.