ЗАПОБІГАННЯ ЗАГРОЗАМ ХИБНИХ КОНФІГУРАЦІЙ AWS ІНФРАСТРУКТУРИ ЯК КОДУ НА ОСНОВІ ТЕСТУВАННЯ - Пархоменко, Іван; Савонік, Михайло (Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2025)
Хибні конфігурації хмарної інфраструктури стали поширеним та впливовим вектором загроз у сфері кібербезпеки. Особливо це стосується організацій, які використовують сервіси Amazon Web Services (AWS), де неправильно налаштовані засоби контролю доступу, недостатнє ведення журналів подій, слабка сегментація мережі та відсутність критично важливих захисних засобів, таких як міжмережеві екрани вебдодатків (WAF), створюють значні ризики безпеки. Незважаючи на широке впровадження інструментів інфраструктури як коду (IaC), наприклад Terraform та AWS CloudFormation, що забезпечують передбачувані розгортання з контролем версій, ці конфігурації IaC зазвичай не проходять систематичного тестування на безпеку. На відміну від прикладного коду, який регулярно проходить модульні, інтеграційні та безпекові тести, інфраструктурний код рідко тестується за межами базового статичного аналізу чи моніторингу після розгортання. Як наслідок, критичні хибні конфігурації можуть залишатися непоміченими до моменту їх експлуатації зловмисниками. Для вирішення цієї проблеми в роботі запропоновано новий підхід, який названо «інфраструктура як протестований код». Шляхом застосування перевірених технік тестування програмного забезпечення (наприклад, тестових тверджень та робочих процесів безперервної інтеграції) до IaC, запропонована методика дозволяє проводити валідацію стану безпеки AWS-середовища ще до його розгортання. Розроблено та оцінено експериментальний прототип, який автоматизує перевірки безпеки для ресурсів AWS, визначених за допомогою Terraform, з фокусом на ключові конфігурації, такі як правила WAF, політики управління ідентифікацією та доступом (IAM), дозволи на сховища S3 та правила груп безпеки. Тестовий набір побудований на основі відкритих інструментів (Chef InSpec та AWS SDK) і виконується у CI/CD-конвеєрі із використанням LocalStack для емулювання сервісів AWS. Такий підхід дозволяє розробникам та DevSecOps-командам виявляти та виправляти хибні конфігурації на ранніх етапах життєвого циклу розробки, задовго до розгортання інфраструктури у продуктивному середовищі. Експериментальні результати демонструють, що інтеграція автоматизованих тестів безпеки у DevOps-конвеєр суттєво підвищує захист хмарних середовищ та знижує вразливість через неправильні конфігурації. Порівняно з традиційними статичними інструментами аналізу, запропонований підхід забезпечує більшу гнучкість, підтримує специфічні для середовища політики та дозволяє розробникам кодифікувати власні, придатні до тестування безпекові твердження. Навіть мінімальний набір тестів показав ефективність у виявленні критично важливих хибних конфігурацій, які не були зафіксовані статичними перевірками. Ця парадигма доповнює існуючі інструменти хмарної безпеки (AWS Config, Checkov та інші фреймворки політик як коду) і легко інтегрується у процеси DevSecOps. На завершення робота пропонує детальний опис реалізації, реальний практичний приклад застосування та аналіз практичних компромісів. Зроблено висновок, що аналогічно до тест-орієнтованої розробки програмного забезпечення, застосування тест-орієнтованого підходу до інфраструктури може стати критично важливою стратегією для активного забезпечення безпеки хмарних середовищ. Ця праця закладає основу для майбутніх досліджень щодо формалізації практик тестування безпеки IaC, порівняльного аналізу покриття тестами та розробки бібліотек безпекових тверджень для AWS.