ВІРТУАЛЬНА ЛАБОРАТОРІЯ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ТА КІБЕРБЕЗПЕЦІ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2663-4023.2018.2.98104

Ключові слова:

віртуальна лабораторія, навчальний процес, фахівці в інформаційній та кібербезпеці, практичні навички

Анотація

Кількість хакерських атак та матеріальних збитків, які отримують останнім часом країни світу щороку збільшується. Все це вказує на те, що потреба у фахівцях, здатних виявляти та оцінювати ознаки стороннього кібервпливу, моделювати можливі ситуації такого впливу та прогнозувати їх можливі наслідки, організовувати й підтримувати комплекс заходів щодо забезпечення інформаційної і кібербезпеки та протидіяти несанкціонованому проникненню протиборчих сторін до власних ІТ систем і мереж, забезпечити криптозахист власного  інформаційного ресурсу тощо, - буде зростати.

В даній статті акцентовано увагу на те, що питання кіберзахисту даних особливо гостро постало в Україні. Адже саме від якості отримуваної інформації й залежить наше майбутнє, зокрема й майбутнє нашої держави. Разом з тим в статті зроблено наголос на те, що жодна педагогічна теорія не буде реалізована в навчальній діяльності, якщо для її впровадження не буде розроблено відповідний алгоритм - алгоритм формування влсне фахових компетенцій майбутніх спеціалістів в області інформаційної та кібербезпеки.

На основі наукової педагогічної літератури в статті визначено поняття «віртуальна лабораторія» та її значення у навчальному процесі закладу вищої освіти. Обґрунтовано актуальність впровадження лабораторії для моделювання процесів в інформаційній та кібербезпеці. Представлено віртуальну лабораторію «навчальний кіберполігон»  Київського університету імені Бориса Грінченка та можливості її використання студентами у процесі вивчення технологій в інформаційній та кібернетичній безпеці.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Volodymyr L. Buriachok, Київський університет імені Бориса Грінченка

доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки

Svitlana M. Shevchenko, Київський університет імені Бориса Грінченка

кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри комп’ютерних наук і математики

Pavlo M. Skladannyi, Київський університет імені Бориса Грінченка

старший викладач кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки

Downloads


Переглядів анотації: 816

Опубліковано

2018-12-27

Як цитувати

Buriachok, V. L., Shevchenko, S. M., & Skladannyi, P. M. (2018). ВІРТУАЛЬНА ЛАБОРАТОРІЯ ДЛЯ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСІВ В ІНФОРМАЦІЙНІЙ ТА КІБЕРБЕЗПЕЦІ ЯК ЗАСІБ ФОРМУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ НАВИЧОК СТУДЕНТІВ. Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 2(2), 98–104. https://doi.org/10.28925/2663-4023.2018.2.98104