МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ВИКОРИСТАННЯ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ ДЛЯ КРИПТОГРАФІЇ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.28925/2663-4023.2024.24.298311

Ключові слова:

нейронні мережі; криптографія; кібербезпека; шифрування; ключ шифрування

Анотація

У статті розглянуто можливості використання нейронних мереж у криптографії для покращення безпеки обміну ключами шифрування. Автори звертають увагу на зростаючі кіберзагрози та необхідність впровадження новітніх технологій для захисту інформації. Основною метою дослідження було оцінити ефективність нейронної мережі в контексті обміну ключами шифрування, спираючись на досягнення в галузі нейронної криптографії, та запропонувати нові методи захисту від кіберзагроз. Авторами розроблено нейронну модель, яка базується на концепції дерева парності і використовується для обміну ключами шифрування. Підготовчий етап включав ретельний аналіз існуючих моделей нейронних мереж для визначення сумісності з основною метою проєкту. Використовуючи знання, отримані в результаті аналогічних досліджень, автори створили спеціальну нейронну модель, використовуючи мову програмування Python для втілення теоретичних основ у життя. Подальша розробка спеціального тестового середовища сприяла проведенню ретельних оцінок, забезпечуючи стійкість і надійність нейронної мережі за різних умов. Зокрема, запропонована нейромережева модель має потенціал слугувати безпечною альтернативою усталеному методу обміну ключами Діффі-Хеллмана. Крім того, її очікувана стійкість до квантового дешифрування є значним кроком на шляху до зміцнення криптографічних протоколів проти нових загроз в епоху квантових обчислень. Ця модель демонструє високу ефективність навіть при відносно простих конфігураціях. Особливо підкреслюється здатність нейронних мереж швидко адаптуватися до нових загроз, що є критично важливим для підтримки безпеки у мінливих умовах. Дослідження також вказує на те, що глибина синаптичних зв’язків нейронної мережі значно ускладнює зловмисникам завдання зламу ключа, знижуючи шанси на успіх. У висновках наголошується на широких можливостях застосування нейронних мереж у різних сферах, таких як кібербезпека, телекомунікації та фінансове прогнозування. Незважаючи на певні труднощі з алгоритмами та високі вимоги до обчислювальних ресурсів, нейронні мережі мають значний потенціал для покращення криптографічних систем.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Посилання

Nikolayevsky, О. Yu., Skliarenko, O. V., & Sydorchuk, A. (2019). Аnalysis and comparison of face detection Аpis. Telecommunications and information technologies, 4(65), 121–133

Kolodinska, Y. (2024). The use of artificial intelligence to manage the processes of creation and development of IT projects. Artificial intelligence in science and education (AISE 2024), 101–102.

Troyan, K. M., & Skliarenko, O. V. (2023). Practical cases and prospects for the development of artificial intelligence technologies. Digital transformation in the economy, management and business. Problems of science, practice and education: Collection of materials of the XXVIII International Scientific and Practical Conference. European University Press, 66–68.

Skliarenko, O. V., & Nikolayevsky, O. Y. (2021). Biometric security systems: face recognition. Topical issues of cybersecurity and information protection. Proceedings of the VII International Scientific and Practical Conference, European University Press, 85–87.

Downloads


Переглядів анотації: 6

Опубліковано

2024-06-26

Як цитувати

Пашорін, В., Остапчук, І., Ніколаєвський , О., & Милашенко, В. (2024). МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ ВИКОРИСТАННЯ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ ДЛЯ КРИПТОГРАФІЇ. Електронне фахове наукове видання «Кібербезпека: освіта, наука, техніка», 4(24), 298–311. https://doi.org/10.28925/2663-4023.2024.24.298311